(sport)Massage

 

'Een paard is de grootste atleet die er bestaat.'
Deze uitspraak is me altijd bij gebleven en ik denk dat het ook zo is. Met zijn lange benen, grote longen en (letterlijk) rode hart dat grote hoeveelheden bloed met grote snelheden kan rondpompen, is een paard in staat om grote prestaties te leveren. Veel spieren, varieërend van kort tot lang en van pezig tot vlezig hebben allemaal hun eigen functie waardoor een paard kan doen wat wij van hem verlangen.

Een goede verzorging van de spieren is dan ook zeker van belang. Evenals dat een mens die veel sport, met regelmaat bij een sportmasseur op tafel ligt, is dit voor een paard minstens net zo belangrijk. Stijve spieren kunnen zoveel meer in de hand werken dan alleen maar wat korte, houterige pasjes maken. Moeite hebben met inbuigen, veel kilo's in je hand hebben tijdens het rijden of bijna uit de bocht vliegen tijdens het galopperen kunnen allemaal het gevolg zijn van spieren die helemaal vastzitten. Vastzittende spieren zijn overigens vaak een gevolg van pijn, en waar die pijn uit voortkomt kunnen echt talloze redenen voor zijn: een slecht passend zadel, een slecht passend bit, een niet goed opgebouwde training, voorbeeld hiervan kan zijn dat je na twee weken niet gereden te hebben ineens weer opstapt en weer gaat rijden zoals je altijd deed. Ook na een flinke buitenrit kan je paard zeker gebaat zijn bij sportmassage.
Net als bij sportmassage voor mensen brengt sportmassage voor paarden de doorbloeding opgang, waardoor overtollig melkzuur beter afgevoerd wordt. Maar sportmassage kan voor een paard ook heel efficiënt zijn om hem te leren zich beter bewust te worden van zijn lichaam, waardoor hij het beter gaat gebruiken omdat hij zich dan meer en meer bewust wordt van zijn pijnlijke spieren.

Maar misschien lijkt het je gewoon leuk om een keer iets anders te laten doen met je paard? Bijvoorbeeld omdat je paard aan het revalideren is van een blessure en op boxrust staat. Of omdat je zelf misschien, om wat voor reden dan ook, tijdelijk niet kunt rijden en je geen bijrijder hebt voor je paard. Of misschien omdat je een beessie hebt dat al op leeftijd is en daardoor niet zoveel meer kan doen.

Wat de reden ook is, ik ben in ieder geval nu al benieuwd naar uw paard!

Hoe werk ik?
Het is logisch dat als je een 'nieuw' iemand bij je paard laat komen, je je afvraagt hoe diegene te werk gaat. Daarom wil ik dat graag toelichten.
Waar ik naar streef is om de massage aan te passen aan het paard, omdat geen enkel paard hetzelfde is. Ik begin elke massage met een soort analyse, zodat ik een beeld kan krijgen van de toestand van de bespiering van uw paard en wat oorzaken zouden kunnen zijn van eventuele problemen. Tijdens het masseren pas ik de massage aan op wat uw paard kan hebben. Hiermee bedoel ik dat het ene paard goed stevig gemasseerd kan worden, maar een ander misschien niet. 
Soms kan het ook zijn dat we samen gaan kijken naar hoe uw paard loopt, dan zou het dus kunnen dat ik jullie als combinatie graag wil zien rijden of uw paard aan longeerlijn. Na het masseren is het bepalen wat de vervolgstappen zijn. Heeft uw paard meer massages nodig, en zo ja hoeveel tijd moet daar dan tussen zitten. Deze tijd is ook weer van verschillende dingen afhankelijk zoals hoe vaak u bijvoorbeeld rijdt. Zo probeer ik ieder paard en iedere combinatie het beste vooruit te helpen.

Ik hoop u hiermee voldoende informatie gegeven te hebben, maar mocht u toch nog vragen hebben of wilt u een afspraak maken dan kunt u mij contacten via de mail, whatsapp, telefoon of via het contactformulier. Voor tarieven kunt u kijken onder het kopje Prijslist.