Bit- en hoofdstel fitting

 

Bit...... wat?

Bit- en hoofdstel fitting.
Net als met zadels is het met een bit en een hoofdstel net zo, het moet goed passen en fijn zitten. Maar wanneer weet je nu of het goed past?
Over het algemeen past het hoofdstel vaak nog wel aardig goed, maar het bit is vaak een ander verhaal. Er is een heel scala aan bitten op de markt verkrijgbaar, maar nogmaals: hoe weet je dan wanneer iets past en waar je op moet letten?

Hoe weet je dan of je het juiste hoofdstel en/of bit hebt?
Het lijkt kindertaal wat ik nu ga zeggen, maar paarden kunnen natuurlijk niet praten en moeten daarom op een andere manier laten merken wat ze ergens van vinden. Zo ook of hun hoofdstel of bit wel of niet fijn zit. Het lijkt heel logisch, maar als je het niet een keer ervaren hebt of er niet bewust over nadenkt dan zie je het al gauw over het hoofd, zeker als het je eigen paard is. En ik weet dat, omdat ik uit pure ervaring spreek. Waarom? Omdat ik denk dat je tegen je eigen paard toch anders aankijkt dan tegen een paard van iemand anders, en daarbij zit je er bij je eigen paard 'bij in'. Je zit in de situatie zelf en daarom is het lastig om er dan op een nuchtere manier tegenaan te kijken. Maar probeer de signalen van je paard serieus te nemen. Herken je bijvoorbeeld een van de onderstaande symptomen bij je paard? Dit zijn problemen die met het bit en het hoofdstel te maken kunnen hebben.
- misschien wel de bekendste: hoofdschudden
- vlug zijn, rennerig gedrag vertonen tijdens het rijden
- onregelmatig
- moeilijk aan de teugel willen lopen
- een sterke voorkeur hebben voor linksom of rechtsom
- uit de bocht vliegen
- niet voorwaarts zijn
- moeite hebben met inbuigen, lopen met 'een stok in de hals'
- zwaar zijn in de hand
- 'achter' de teugel, wil het bit niet aannemen

Hoe werkt een bitfitsessie?
Tijdens een bitfitsessie gaan we samen opzoek naar de oorzaak van het gedrag van jou paard. Vanzelfsprekend is het de bedoeling dat je gaat rijden zodat ik het gedrag ook kan zien en een beeld kan schetsen van de situatie waarom jouw paard het gedrag vertoont dat hij of zij vertoont. Vervolgens ga ik op basis daarvan een aantal pasbitten uitzoeken die je mag uitproberen en waar we dus eigenlijk de beste uit gaan zoeken. Het mooie hiervan is dat je meteen resultaat kunt zien en dat je ook zeker weet dat je geen bit koopt waarvan je niet weet hoe je paard er op zal lopen. Het bit waar je paard het uiteindelijk het beste op doet, mag je er eventueel meteen bijkopen.

Herken je een van de bovenstaande symptomen bij je paard en wil je graag een afspraak maken voor een bitfitsessie of heb je andere vragen? Kijk dan bij het kopje Contact voor de contactgegevens. Voor het tarief voor een bitfitsessie kun je kijken bij de prijslijst.